Naravna gradnja hiš

naravna gradnja

Naravno  - pojem, ki se v naši vsakdanjosti pojavlja že skoraj na vseh področjih življenja. Na eni strani visok tehnološki napredek, na drugi strani stremljenje k naravnemu, takemu kot je ustvarjeno v naravi oz. dano iz narave, v izvornem in najbolj čistem pomenu besede. Spoznavamo, da moramo okolje manj obremenjevati, tako z porabo energije, škodljivimi emisijami ter predvsem vse manj izkoriščati neobnovljive vire tako energije kot surovin. 
Gradnja
 
 - pojem, ki se nanaša na bivanje in počutje človekovega zatočišča. Zatočišče, ki predstavlja mehansko zaščito pred vetrom, požari, toplotno, sonce, pa tudi omejen prostor, ki predstavlja našo lastnino, naš dom – subtilnejšo plat bivanja a toliko bolj zadovoljujočo za obstoj slehernika, če je ugodna. 
 
Naravna gradnja je tako gradnja, ki prihaja vse bolj v ospredje naše zavesti, je pa tudi vse bolj razširjena in ekonomsko dostopna. Je gradnja naših prednikov, ki pa jo lahko nadgradimo s sodobnejšim znanjem in prilagodimo sodobnejšim potrebam.

Naravna gradnja hiše z deviškimi materiali

Če samo pogledamo po stavbah tradicionalne gradnje Slovenije, vidimo, da je bila v preteklosti gradnja prilagojena okolju in zato raznolika, saj je vsebovala lokalno dobavljive surovine, ki so jih uporabljali za konstrukcijo ter toplotno izolacijo: glina in pesek, slama, zbita zemlja, les, kamen. Slednje uvrščamo med avtohtone materiale.
 
Danes se v našem prostoru uveljavljajo tudi druge surovine za naravno toplotno izolacijo, večinoma rastlinskega izvora, ki se po potrebi reciklirajo ali razgradijo, kot so lesna vlakna, celulozni kosmiči. Uporabljajo se tudi: pluta, slama, konoplja, lan, ovčja volna, kokosova vlakna in bombaž, vendar manj razširjeno. Na tržišču pa se pojavljajo vedno novi, alternativni toplotni izolacijski materiali, kot so recimo tekstilni ostanki.
 
materiali za naravno gradnjoTehnike uporabe naštetih materialov, kot je recimo gradnja iz slame, zbite zemlje, lesa ali kamna ipd. se razlikujejo, vendar prihajajo zopet vse bolj v uporabo, prilagojene sodobnim potrebam. Zadoščeno je tako estetiki kot kakovosti bivanja, okusu, tako v ravnih ali zaokroženih oblikah, barvah, teksturi, za tiste bolj ročno spretne ali z umetniško žilico pa je lahko naraven material tekom gradnje tudi vir kreiranja. Materiale za naravno gradnjo lahko po dotrajanosti tudi ponovno uporabimo oz. recikliramo. Tehničnim karakteristikam, kot je toplotna prehodnost ali protipožarna varnost ter statična stabilnost naravna gradnja hiš povsem ustreza.
Prednosti in slabosti naravne gradnje proti klasični gradnji

 VIDIKI  NARAVNA GRADNJA HIŠ  KLASIČNA GRADNJA HIŠ
Odtis ogljikovega dioksida pri uporabi lokalno pridelanih surovin, minimalen večji pri izdelavi in sami gradnji
Material ekološki – deviški, hitreje razgradijo, možnost recikliranja prefabriciran - toplotne in kemične obdelave, dlje časa za razgradnjo
Izlged objekta sodoben sodoben
Izolativnost ohranitev pridobljene toplote znotraj prostora oddajanje toplotne ponoči, podnevi zmeren hlad
Občutek stika z naravo naravni materiali konstrukcije in ometov industrijsko obdelani materiali konstrukcije in ometov
Ekonomičnost gradnje za pasivno hišo cenejša (slamnate bale) dražji
Gradnja primerljiva z klasično gradnjo, dostopna in hitro izvedljiva, če uporabimo lokalne surovine, možen tudi vložek lastnega materiala in dela gradnja poteka postopno, po fazah, t.i. »mokra gradnja«, ki vsebuje vodo, da izhlapi, zato se lahko tako gradnjo začasno ustavi in prilagodimo finančnim oz. časovnim zmožnostim, možen tudi vložek lastnega dela

Gradnja hiše iz slame

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke!

Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?